Er zijn tegenwoordig zo veel schoenenmerken op de markt dat je soms niet meer weet waar je het moet zoeken. Veel sneakers worden massa geproduceerd, wat vaak betekent dat ze gemaakt worden in fabrieken in derdewereld landen. Onder slechte omstandigheden werken deze arbeiders in de fabriek wel twaalf uur op een dag, tegen een slecht loontje. Vaak zie je ook jongere kinderen in deze fabrieken werken, soms omdat het gezin geld nodig heeft en iedereen moet meehelpen, maar soms ook omdat de producenten van het product bepaalde aspecten willen die alleen met kinderhandjes te bewerkstelligen valt.
Veja is daar het tegendeel van. Dit Frans-Braziliaanse merk staat er om bekend zeer groen en duurzaam te produceren. Het merk heeft een Veja dames zowel als een Veja heren lijn van sneakers, en daarnaast bezitten ze zelfs een volledig vegan lijn! Hoe ze dit voor elkaar krijgen, wordt hieronder toegelicht.

Het maken van de schoen.

Veja is een schoenenmerk, en het woord betekent letterlijk: "zie". Ziehier het resultaat van duurzaam werk en een groener product!
De schoenen worden gemaakt van wild rubber dat afkomstig is uit de Amazone, maar geen zorgen, er worden geen bomen voor gekapt. Wild rubber is een benaming voor het materiaal dat wordt gemaakt van boomsap, dat wordt afgetapt van levende bomen. Hier maken de stammen die in het Amazone gebied wonen vervolgens een dik, elastisch materiaal van wat vervolgens wordt doorverkocht aan Veja.
Veja maakt ook schoenen van biologisch katoen waarbij de katoen boeren dubbel zo veel betaald krijgen als bij een ander. Dit zorgt ervoor dat ze niet urenlang door moeten werken om een normaal loon te krijgen, maar dat ze eerlijk worden betaald voor hun product en het harde werk dat ze al doen. Dat het een derdewereld land is, betekent niet dat je ze ook maar een derde hoeft uit te betalen, dacht Veja!
Ook maakt Veja schoenen van plantaardig gelooid leer. Dit wordt niet uit veeboerderijen overgekocht, maar komt uit een speciaal gebied in Zuid-Brazilie.
Toch blijft Veja zich ontwikkelen om ook dit te verduurzamen. Zo hebben ze ontdekt dat ze het gelooide leer soepeler kunnen maken door de schors van een bepaalde boom die groeit in Brazilie. Zo hoeven ze nu geen chroom meer te gebruiken!

Hoe groen ben jij?

We kennen vast allemaal wel vegetariers, vegans, of flexitariers. Misschien ben je er zelf ook wel een. Soms worden mensen als hypocriet beschouwd, omdat ze wel leren schoenen dragen, tassen hebben of make-up dragen die op dieren worden getest. De wereld is bezig met zich ontwikkelen en verbeteren zodat dieren en het milieu niet meer hoeven te lijden onder onze producten. Zo heeft Veja nu ook een compleet vegan schoenenlijn!
Hoe groen ben jij?