Het is iets waar bijna alle mannen tijdens hun leven mee te maken krijgen. Haarverlies op het hoofd. Kaal worden is dan ook sowieso niks om je voor te schamen. Maar voor je zelfvertrouwen en zelfbeeld kan het wel een klap zijn. Veel mannen die hun haar verliezen geven aan dat ze het gevoel hebben dat ze een stukje van hun identiteit verliezen. Ook kan het onzekerheid brengen over hun vermogen om te daten en een romantische partner te vinden. Natuurlijk is meestal niet zo’n groot probleem als je pas op je vijftigste een kaal plekje ontdekt. Maar er is ook een percentage mannen dat al op twintig jarige leeftijd snel hun haar verliest. Dat kan best schrikken zijn. Maar is er echt wat te doen tegen haarverlies en kaal worden? Dat is wat we in dit artikel bespreken.

Langzaam proces

Het eerste om te weten is dat kaal worden een langzaam proces is. Hoe snel het gaat verschilt per man maar vaak duurt het proces wel zo’n 15 jaar. Hoe het proces verloopt kan ook verschillen, van een dunner wordende haardos tot een omhoogtrekkende haarlijn. Maar wat belangrijk is dat je er op tijd bij bent en, als je niet verder kaal wilt worden, zo snel mogelijk maatregelen neemt. Check dus regelmatig of je haargrens aan het verschuiven is of je wel erg veel haar in de wasbak vindt.

Remmen

Wanneer je er op tijd bij bent, dan kun je verschillende strategieën implementeren om je haarverlies te remmen. Zo is er bijvoorbeeld finestaride. Een medicijn dat bewezen heeft dat het effectief is tegen haarverlies. Er zitten aan dit medicijn wel verschillende bijwerkingen. Daarom is het belangrijk dat je er voorzichtig mee omgaat en stopt wanneer de bijwerkingen te erg worden. Een minder effectief maar ook minder intens middel is minoxidil. Deze lotion helpt met haargroei en kun je dagelijks aanbrengen op je hoofdhuid.

Herstellen

Wanneer je al een significante hoeveelheid van je haar verloren hebt, dan is de optie die je nog hebt om je haar te herstellen. Dit kan met een haartransplantatie. De haren op je achterhoofd zul je nooit verliezen. Bij een haartransplantatie worden er haren van je achterhoofd op kale plekken bovenop je hoofd getransplanteerd. Omdat je met slechts vijftig procent van de normale haardikte al een volle haardos kunt creëren kan er dus met een kleinere hoeveelheid haar van het achterhoofd, de voorkant weer opgevuld worden.